electric car charging

Fond za zaštitu okoliša: uskoro novi poticaji za kupnju elektrovozila i električnih bicikala

Fond za zaštitu okoliša i ove godine poticat će kupnju električnih vozila. Natječaj za subvencije počet će u prvom kvartalu, prema gotovo jednakom modelu kao i lani.

2018. godine dostupna sredstva FZOEU podijeljeno je za kupnju 133 električna automobila, 24 električna bicikla i 56 električnih motocikala.

Kako nam je najavio direktor FZOEU-a Dubravko Ponoš, a što potvrđuju i poslovne novine, ukupan iznos sufinanciranja bit će po pojedinom pozivu nešto veći u odnosu na prošlu godinu. Ovo je nesumnjivo pozitivan trend, pogotovo u odnosu na niz prethodnih natječaja s prilično manjim iznosima.

Možemo očekivati da će Fond za fizičke osobe odvojiti najmanje 12 milijuna kuna, dok za poslovne subjekte – najmanje 13 milijuna. Maksimalne subvencije za električne skutere i četverocikle iznosit će najvjerojatnije do 20.000, dok za električne bicikle – do 5000 kuna.

Prošle godine sva su sredstva bila rezervirana samo nekoliko sati nakon objave natječaja. Ukoliko planirate kupnju novog električnog vozila – putničkog ili teretnog četverocikla L7 kategorije (Melex, Cushman, E-Z-GO), električnog bicikla (Geobike), električnog skutera (Silence) ili automobila s električnim ili plug-in hibridnim pogonom, pripremite se već sada: raspitajte se, dogovorite probnu vožnju i svakako zatražite ponudu. Vrlo vjerojatno konkretan termin natječaja će biti, kao i lani, najavljen svega nekoliko dana prije objave.

Ove godine subvencije će biti dostupne i za postavljanje električnih punionica, koje čine ključan element održivih sustava urbane mobilnosti.

Poziv na natječaj za obje grupe očekuje se u prvom tromjesečju.  U slučaju ikakvih pitanja vezanih uz poticaje za kupnju elektrovozila slobodno obratite se našem timu.