Novi rekord Norveške: udio novih e-vozila na tržištu dosegnuo 52 posto

Zahvaljujući mnogim poticajima norveške Vlade prvi put u povijesti motorizacije u jednoj godini u jednoj zemlji prodano je više novih električnih i hibridnih automobila nego automobila na fosilna goriva.

Prema najnovijim podacima Norwegian Road Federation prodaja električnih i hibridnih vozila u Norveškoj u odnosu na 2016. povećala se za čak 12 posto. Samim time ova skandinavska zemlja potvđuje ionako neospornu poziciju lidera u području elektromobilnosti te ujedno borbe s onečišćenjem zraka i štetnim plinovima, javlja Index.hr.

Ovaj uspjeh je izravan rezultat dosljedne politike norveških vlasti kojom je predviđeno potpuno uklanjanje automobila s motorima na fosilna goriva s domaćeg tržišta do 2025. godine. Jedan od Vladinih najefikasnijih načina poticanja Norvežana na kupnju elektrificiranih vozila su brojne privilegije namijenjene jedino njihovim vlasnicima, a to su, između ostalog, brojna porezna oslobođenja i olakšice, pravo na besplatno ili subvencionirano korištenje parkirnih mjesta, autocesta, tunela i trajekata te besplatno punjenje vozila.

Među najprodavanijim e-automobilima 2017. godine u Norveškoj istaknuli su se prvenstveno Volkswagen e-Golf, BMWi3, Toyota Rav4 i potpuno električna Tesla Model X.

S obzirom na iznesen plan norveške Vlade, u sljedećih nekoliko godina očekuje se daljnje intenziviranje dosadašnje politike u području e-mobilnosti.