Sudjelovali smo na konferenciji održive urbane mobilnosti!

Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA u suradnji s Europskom komisijom i Gradom Dubrovnikom organizirala je 4. europsku konferenciju u Dubrovniku na temu „Urbani planovi održive mobilnosti (Sustainable Urban Mobility Plans – SUMPs)“ koja se održala od 29. do 31. ožujka 2017. godine u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik.

 
DUBROVNIK, 31.3.2017– Konferencija je okupila domaće i međunarodne stručnjake kao i predstavnike vlasti s kojima smo razmjenjivali iskustva o trendovima i problemima u današnjem sustavu urbane mobilnosti.
Dvodnevna konferencija započela je pozdravnim govorima gđe. Andree Novaković, direktorice DURA-e, gdina. Josipa Bilavera, pomoćnika ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te gđe. Maje Bakran Marcich, predstavnice Europske komisije.

Novonastale rasprave su se provodile kroz razne radionice i predavanja na kojima su se mogla čuti iskustva i podaci iz gradova diljem Europske unije, kao i predstavljanje vodećih europskih organizacija s područja mobilnosti koji su izlagali svoje trenutne projekte i inicijative.
U okviru istih DURA je prezentirala aktualne projekte vezane za mobilnost, odnosno implemenatciju električnih skutera koje trenutno provodi u suradnji s Dubrovnikom.

Glavni zaključci konferencije su da je kvaliteta života od iznimne važnosti svih gradova, a definirana je ne samo očuvanim okolišem i ekonomski povoljnim uvjetima života već i inteligentnim planiranjem mobilnosti i individualnim odgovornim pristupom pojedinaca koji žive u njima.
Potreba za integriranim planiranjem aktivnosti koje će se baviti rješavanjem navedenih izazova potaknula je mnoge gradove da posebnu pozornost posvete donošenju kvalitetnih politika i zakona u području održivog razvoja što je dodatno potaknulo donošenje SUMP-ova.

Navedena konferencija financirana je iz projekta PROSPERITY programa OBZOR 2020, u kojem je Grad Dubrovnik partner, a DURA je ispred Grada zadužena za njegovu implementaciju.
Sljedeća 5. konferencija u sklopu projekta održat će se na Cipru 2018. godine.