U Sisku prva punionica za električna vozila

U Sisku je danas službeno puštena u rad prva punionica za vozila na električni pogon koja se nalazi na parkiralištu tržnice Kontroba, a čiju su nabavku i postavljanje sufinancirali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Sisak. Vrijednost investicije je 205 tisuća kuna, a gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izrazila je zadovoljstvo jer se grad Sisak nastavlja promovirati kao grad dobre energije.

-Najbolje je vlastitim primjerom pokazati građanima kako je učinkovitije imati električna vozila. S tom smo namjerom, u suradnji sa Sisak projektima, nabavili električno vozilo također sredstvima EU uz sufinanciranje Fonda. Ovo je prva ovakva punionica u našoj županiji, tzv. srednje brza punionica i za 60 minuta možete napuniti auto koji je potpuno prazan. Želja nam je bila da punionica bude u središtu grada kako bi svi oni, koji dolaze puniti automobil, usput mogli i nešto obaviti – rekla je gradonačelnica.

Punionicu je postavila tvrtka Eurokod iz Zagreba čiji je predstavnik Ivan Pisačić pojasnio kako punionica funkcionira putem autorizacijske kartice koju je moguće zatražiti od Grada Siska ili putem besplatne mobilne aplikacije što je puno jednostavnije.

-Ovo je super brza punionica koja na sebi ima i sporo i brzo punjenje što znači da se električno vozilo može napuniti unutar sat vremena, a istovremeno se mogu puniti dva vozila. Punjenje je besplatno i tako će sigurno biti duže vrijeme – napominje Pisačić.

U Sisku je trenutno četiri ili pet vozila na električni pogon, a prvi koji su ga nabavili bila je Tehnička škola Sisak koja će od sutra imati dva takva vozila. Ravnatelj škole Davor Malović kaže kako je postavljanje punionice za svaku pohvalu.

-Ovo će puno značiti za nabavu i razvoj električnih vozila za domaćinstva i tvrtke pogotovo jer postavljanjem punionice imamo mogućnost brzog punjenja. Mi kao škola dugi niz godina promoviramo električna vozila i imamo brojne projekte na tu temu. Dok nije bilo punionice, mi smo naše  vozilo punili na kućnu mrežu i to traje puno duže – kaže ravnatelj.

Punionica koja je postavljena na parkiralištu sisačke tržnice omogućava punjenje baterija svih vrsta električnih automobila.